Sopulitienelainlaakariasema.fi

SOPULITIEN ELÄINLÄÄKÄRIASEMASopulitie 2 B, 00800 Helsinkip. (09) 784713 Kissojen krooninen munuaisten vajaatoiminta
on etenevä ja palautumaton sairaus, joka johtaa munuaisten toimintakyvyn
täydelliseen menetykseen. Se on yleisin sairastumiseen ja kuolemaan johtava
syy vanhemmilla kissoilla. Vajaatoimintaa esiintyy joka kolmannella yli 12-
vuotiaalla kissalla.
Munuainen on korvaamaton elin, jolla on monia tärkeitä tehtäviä. Tärkeimpiin TEHTÄVIIN kuuluu: 1. veren suodatus ja kuona-aineiden poisto virtsan kautta2. veren kivennäisainemäärien säätely ( fosfori, kalium, natrium, kalsium )3. valtimoiden verenpainetta säätelevien hormonien tuottaminen4. punasolujen uusiutumisen säätely5. happo-emästasapainon säätely6. estää proteiineja poistumasta virtsan mukana7. nestetasapainon säätely Kissoilla, kuten kaikilla nisäkkäillä , on kaksi munuaista ja yksikin riittäisi normaaliin elämään. Ylimääräistä kapasiteettia on paljon ja vasta kun 75 % munuaiskudoksesta on tuhoutunut, näkyvät ensimmäiset oireet. Tyypillisiä OIREITA ovat: 1. lisääntynyt juominen ja virtsaaminen2. kissan hengitys alkaa haista3. ruokahalu huononee4. haavaumia ja kipua suussa5. kissa laihtuu ja on väsynyt6. oksentelua ja ummetusta Toivomme, että 10 vuotta täytettyään kissat käyvät vuosittain terveystarkastuksissa, joissa mm. virtsa- ja veritestein selvitetään munuaisten tilaa. Mikäli tukitoimiin osataan ryhtyä jo aivan munuaisten vajaatoiminnan alkuvaiheessa, ennen kuin kissalla on merkittäviä oireita, voidaan kissalle saada useita ylimääräisiä oireettomia vuosia.
Verestä mitattavat munuaisten toimintaa kuvaavat arvot nousevat nopeasti paaston seurauksena eli kissan on syötävä ja juotava normaalisti ennen vastaanotolle tuloa.
The International Renal Interest Society eli IRIS on jakanut munuaisten vajaatoiminnan etenemisen neljään eri vaiheeseen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tilanteeseen pystytään puuttumaan sitä enemmän kissalle saadaan hyviä elinvuosia.
VAIHE 1 :
• kissa on oireeton • virtsassa on valkuaista ja virtsa on normaalia laimeampaa• seerumin kreatiniinimäärä on alle 140mmol/L• seerumin fosforimäärä on välillä 0,81-1,45 mmol/L• verenpaine : systolinen S (työvaihe) alle 150 mmHg, diastolinen D VAIHE 2 :
• lievät oireet, juominen ja virtsaaminen hiukan lisääntynyt• virtsassa on valkuaista (proteiineja) ja virtsa on normaalia laimeampaa• seerumin kreatiniinimäärä on 140-250mmol/L• seerumin fosforimäärä pyritään pitämään välillä 0,81-1,45mmol/L• verenpaine : S 150-159 / D 95-99 mmHG• tilanne voi pysyä vakaana pitkiä aikoja VAIHE 3 :
• selvät oireet : juominen lisääntyy, ruokahalu heikkenee, paino laskee, • virtsassa on valkuaista ja virtsa on normaalia laimeampaa• seerumin kreatiniinimäärä on 250-440mmol/L• seerumin fosforimäärä pyritään pitämään välillä 0,81-1,61mmol/L• verenpaine : S 160-179 / D 100-119 mmHg• kunto heikkenee VAIHE 4 :
• voimakkaat oireet : kissa kuihtuu ja on apea, huono ruokahalu, • virtsassa on valkuaista ja mahdollisesti myös verta• seerumin kreatiniinimäärä on yli 440 mmol/L• seerumin fosforimäärä pyritään pitämään alle 1,94mmol/L• verenpaine S yli 180 / D yli 120 mmHg• saattohoitovaihe HOITOMAHDOLLISUUKSIA
Ruokavalio. Kissa on lihan ja rasvan syöjä, kasvikunnan tuotteilla on sen ruokavaliossa vähäinen merkitys. Riittävästä valkuaisen (proteiinin) saannista on huolehdittava, vaikka valkuainen rasittaakin munuaisia. Huomio kiinnitetään valkuaisen laatuun. Haetaan ruokavalio, jota kissa syö mielellään. Kissalla on parantumaton sairaus. Ei ole tarkoitus, että kissa kuihtuu, koska kupissa on aina pahaa ruokaa.
Munuaisten toimintaa tukevia erikoisruokia ovat esimerkiksi ▪ Royal Canin Renal▪ Hill´s k/d▪ Specific FKD/FKW▪ Senior-muonat Kissalle elintärkeät valkuaisaineet sisältävät paljon fosforia,joka on kuitenkin sairaille munuaisille haitallinen. Ruokaan sekoitettava fosfaatinsitoja sitoo ruuan sisältämän fosforin liukenemattomaan muotoon, jolloin se poistuu ulosteen mukana rasittamatta munuaisia. Tällainen sitoja on RENALZIN.
Sairaat munuaiset hukkaavat kaliumia. Kaliumin alhainen määrä aiheuttaa mm.lihasheikkoutta. Tarvittaessa kalium-lisää : Tumil-K jauhe, pakkauskoko 113g, annoslusikallinen (0,65g) 4,5 kg painoiselle kissalle 2 kertaa päivässä ruokaan sekoitettuna Vitamiini- ja energialisä esim. Nutri-plus cat geeli Verenpaineen mittaus ja tarvittaessa lääkitys. Kohonnut paine vaurioittaa munuaisia ja nopeuttaa tuhoa. Kohonnut verenpaine aiheuttaa myös sokeutta. Amlodipin Orion 5 mg tabletit, purkkikoko 28/98 tbl, annos 1tbl/4kg/vrk Oksentelevalle kissalle Cerenia 16 mg tabletit ¼ tabl päivässä ja/tai oraaliliuos Zantac 15mg/ml 300ml 1 ml yötä vasten.
Ummetuksesta kärsivälle kissalle Movicol junior plain pulveria ruokaan sekoitettuna hyppysellinen päivässä.
Ruokahalua parantavat valmisteet: Decadurabolin ja Periactin 10. Nestetasapaino. Vajaatoiminnasta kärsivät munuaiset hukkaavat nestettä. Kissaa on huijattava juomaan mahdollisimman paljon. Useita juomakuppeja eri puolilla asuntoa ja hyvän tuoksuista/makuista juotavaa esim. pakastettua, laihaa kanalientä jäinen kuutio sulamaan juoma-astiaan ja juoma-astiaksi pieni suihkulähde. Myös nesteystys vastaanotolla on mahdollista.
11. Poista kissan elämästä kaikki stressinlähteet.

Source: http://www.sopulitienelainlaakariasema.fi/pdf/kissojen%20krooninen%20munuaisten%20vajaatoiminta.pdf

Untitled

B I E N V I V R E S O N Â G E Avril 2009 B I E N V I V R E S O N Â G E SEXUALITÉ: «Ma femme refuse que je prenne du Viagra» Nancy tis d'Impatienc Vente d'annonces publicitaires et conseil:Publicitas Publimag SA, rue Etraz 4, case postale, 1002 LausanneTél. +41 21 321 41 88, Fax +41 21 321 41 99, service.ls@publimag.ch, www.publimag.ch La revue Géné

Ajg_50255.tex

Intravenous Iron Sucrose versus Oral Iron Supplementationfor the Treatment of Iron Deficiency Anemia in Patientswith Inflammatory Bowel Disease—A Randomized,Controlled, Open-Label, Multicenter StudyOliver Schr¨oder, M.D.,1 Oliver Mickisch, M.D.,2 Ursula Seidler, M.D.,3 Andreas de Weerth, M.D.,4 Axel U. Dignass, M.D.,5 Hans Herfarth, M.D.,6 Max Reinshagen, M.D.,7 Stefan Schreiber, M.D.,8 Ulric

Copyright 2014 Pdf Medic Finder